Dvaja obyvatelia provincie Liaoning, vrátane 76-ročnej ženy, boli odsúdení za šírenie materiálov Falun Gongu

(Minghui.org) Dvaja obyvatelia mesta Jinzhou v provincii Liaoning boli nedávno odsúdení za praktizovanie Falun Gongu, duchovnej praxe, ktorá je od roku 1999 prenasledovaná čínskym komunistickým režimom. Pán Qin Shuhai, ktorý má 58 rokov, dostal trest tri roky. Pani Liu Yulan, ktorá má 76 rokov, bola odsúdená na dva roky.

Pán Qin a pani Liou boli zatknutí v októbri 2023, keď išli do neďalekej dediny Maling rozdávať informačné materiály o Falun Gongu. Zastavil ich tajomník dediny a spýtal sa, koho prišli navštíviť. Potom prehľadal ich trojkolku a objavil štyri škatule stolových kalendárov, ktoré obsahovali informácie o Falun Gongu. Kalendáre skonfiškoval a nechal ich odísť. Neskôr oboch praktizujúcich nahlásil na polícii.

Viac ako desať policajtov, z ktorých mnohí boli v civile, 18. januára 2024 vtrhlo do domu pána Qina a prehľadali ho. Nepreukázali sa preukazmi, ani príkazom na domovú prehliadku. Matka pána Qina, 81-ročná pani, ktorá žije s jeho rodinou, sa triasla od strachu. Po razii pána Qina odviedli. Tá istá skupina policajtov v ten istý deň prehľadala aj dom pani Liu a zatkla ju.

Na druhý deň sa štyria policajti vrátili do domu pána Qina a spýtali sa jeho matky, či vie, kde jej syn a pani Liu získali štyri škatule kalendárov. Povedala, že nevie. Keď jej policajti prikázali, aby im podpísala zápisnicu z výsluchu, povedala, že je negramotná. Nariadili inej staršej žene, ktorá bola u nej náhodou na návšteve, aby sa podpísala ako matka pána Qina. Potom prinútili matku pána Qina, aby na dokument spravila odtlačky prstov.

Manželka pána Qina, ktorá je od roku 2013 práceneschopná po mŕtvici, bola jeho zatknutím zničená a každý deň plakala. Jej stav sa rýchlo zhoršil a zomrela 13. februára 2024, na štvrtý deň čínskeho nového roka a 26 dní po zatknutí jej manžela.

Pán Qin bol zadržiavaný vo Väzenskom centre okresu Yi a pani Liu v Ženskom väzenskom centre v meste Jinzhou. Prokurátor Li Feng z prokuratúry mesta Linghai schválil ich zatknutie 3. februára 2024 a o niekoľko týždňov neskôr ich obvinil. Prokuratúra mesta Linghai, aj súd mesta Linghai boli priradené na riešenie prípadov Falun Gongu v širšej oblasti Jinzhou.

Dňa 3. apríla o tretej hodine ráno utrpel pán Qin mŕtvicu a stratil pohyblivosť jednej strany tela. Dozorca vo väzenskom centre zavolal jeho synovi a nariadil mu, aby zaplatil za liečbu svojho otca. Dozorca vzal pána Qina do nemocnice čínskej medicíny v okrese Yi na CT mozgu a po návrate do väzenského centra mu dal niekoľko injekcií. Nie je jasné, aké to boli injekcie.

U pani Liu sa vo väzení objavil vysoký krvný tlak, pričom jej systolický tlak dosiahol 200 mmHg, pričom normálna hodnota je 120 mmHg, alebo nižšia.

Sudca Huang Yanchun z mestského súdu v Linghai predsedal 12. apríla 2024 súdnemu procesu s oboma praktizujúcimi a na konci pojednávania ich odsúdil.