Praktizujúci Falun Gongu po celom Hongkongu si pripomínajú apel z 25. apríla

(Minghui.org) 25. apríla 1999 sa asi 10 000 praktizujúcich Falun Gongu vydalo pokojne apelovať k Odvolaciemu úradu v Pekingu, ktorý sa nachádza v blízkosti Zhongnanhai, sídla vedenia centrálnej vlády Čínskej komunistickej strany (ČKS). Vyzvali úrady, aby prepustili praktizujúcich, ktorí boli nezákonne zatknutí. V predvečer 25. výročia tohto apelu z 25. apríla praktizujúci Falun Gongu v Hongkongu držali transparenty a urobili si spoločné  fotografie na pamiatku tejto udalosti.

Image
Praktizujúci na cvičebných miestach Mei Foo a Lai Chi Kok v Hongkongu držia transparent na pamiatku 25. výročia apelu z 25. apríla. 
Image
Praktizujúci na cvičebnom mieste Wong Tai Sin v Hongkongu držia transparent na pamiatku 25. výročia apelu z 25. apríla. 
Image
Praktizujúci na cvičebnom mieste Causeway Bay v Hongkongu si pripomínajú 25. výročie apelu z 25. apríla. 
Image
Praktizujúci na cvičebnom mieste Tai Po v Hongkongu si pripomínajú 25. výročie apelu z 25. apríla. 
Image
Praktizujúci na cvičebnom mieste Kowloon Park v Hongkongu si pripomínajú 25. výročie apelu z 25. apríla. 

Praktizujúci, ktorí sa zúčastnili na týchto aktivitách uviedli, že apel z 25. apríla stelesňuje húževnatého ducha praktizujúcich Falun Gongu, ktorí pokojne odolávajú prenasledovaniu. V minulosti praktizujúci každoročne okolo 25. apríla zorganizovali v Hongkongu zhromaždenie a sprievod. Hoci je momentálne ťažké organizovať v Hongkongu veľké podujatia, naďalej vyzývajú na ukončenie prenasledovania zo strany ČKS.

Policajt v Pekingu: Naozaj obdivujem vášho Majstra

74-ročná pani Lam praktizuje Falun Dafa od roku 1996. Podelila sa o svoju skúsenosť, keď sa 25. apríla 2000, na prvé výročie apelu, išla do domáhať spravodlivosti do Pekingu.

Pani Lam povedala, ako spolu s ďalšími dvoma praktizujúcimi z Hongkongu letela do Pekingu. „Keď som dorazila do blízkosti Odvolacieho úradu, videla som, že viac ako 100 príslušníkov verejnej a štátnej bezpečnosti obkľúčilo úrad a odviedlo protestujúcich preč.“ Traja z nich sa k Odvolaciemu úradu dostali okľukou, ale polícia ich zavrela do malej miestnosti na výsluch. Pani Lam povedala polícii, že pricestovali až z Hongkongu, aby prehovorili za Falun Gong.

V ten večer ich vzali do väzby. Meditovali tam v konferenčnej miestnosti. Pani Lam si spomína, že policajt, ktorý mal na starosti jej stráženie povedal: „Naozaj obdivujem vášho Majstra. Je úžasný. Vy všetci praktizujúci tak krásne meditujete.“ 

Pani Lam policajtovi povedala: „Majster Li nás učí správať sa podľa Pravdivosti-Súcitu-Znášanlivosti, to znamená hovoriť pravdu a robiť dobré skutky, byť láskavý znamená byť milosrdný a správať sa ku všetkým ľuďom láskavo; a vydržať znamená nevracať údery a nadávky. Riadime sa týmito zásadami a nerobíme nič zlé. Prečo chce vláda potláčať dobrých ľudí?“

Poradila tiež policajtovi, aby sa nezúčastňoval na prenasledovaní: „Ste policajti a vašou úlohou je udržiavať právo a poriadok. Teraz potláčate skupinu dobrých ľudí, necítite sa nepríjemne?“ Policajt bezradne povedal: „Nemám inú možnosť.“

Keď sa policajti dozvedeli, že sú z Hongkongu, neposlali ich do väzenia, ale na druhý deň ich odviezli na letisko. Za „jazdu“ im účtovali 3 000 yuanov.

Pani Lam sa potom ďalej zúčastňovala na aktivitách v Hongkongu, aby odhaľovala  prenasledovanie. Pochodovala s fotografiami praktizujúcich, ktorí boli prenasledovaní na smrť, pripojila sa k protestu pred úradom ústrednej ľudovej vlády a často rozdávala materiály po celom Hongkongu.

Pri pohľade na uplynulých 25 rokov pani Lam hovorí, že čoraz viac ľudí už vie, že Falun Gongu sa deje neprávosť, že apel z 25. apríla bol legitímnou akciou, a že „samoupálenie na Námestí nebeského pokoja“ bolo falošné.

Sprievodca: Hovoria pravdu

Pani Kwan začala praktizovať Falun Gong v Hongkongu v roku 1998. Po začiatku prenasledovania v roku 1999 sa často zúčastňovala na pochodoch a rozdávala materiály, ktoré odhaľujú prenasledovanie Falun Gongu zo strany ČKS.

V roku 2000 objasnila pravdu o Falun Gongu skupine turistov. Prechádzalo okolo nej mnoho turistických skupín z Číny. Jeden zo sprievodcov ukázal na obrázok apelu z 25. apríla a povedal turistom: „Bol som tam. To, čo hovoria, je pravda. Neobliehali Zhongnanhai – areál ústrednej vlády. Všetci praktizujúci boli pokojní.“

V tom čase boli mnohé turistické skupiny pod tlakom ČKS a nemali dovolené pozerať si informačné tabule praktizujúcich. Pani Kwan preto veľmi dojali spravodlivé slová sprievodcu.

Teraz, po 25 rokoch, pani Kwan povedala, že viac ľudí už vie, že ČKS prenasleduje Falun Gong. Niektorí hovoria: „Obdivujeme Falun Gong. Ste pozoruhodní.“ Dokonca sa spriatelila s niektorými ľuďmi, ktorým objasnila pravdu. Povedala, že v týchto dňoch sa o Falun Gongu dozvedá aj viac mladých ľudí.

Dnešná spoločnosť potrebuje ducha apelu z 25. apríla

Pani Wang povedala, že v roku 1999 o Falun Gongu nepočula. V roku 2007, keď spolu s manželom pracovala v Kosove, často sledovala programy NTDTV, ako napríklad 9 komentárov o komunistickej strane. Čítala tiež články od praktizujúcich Falun Gongu a takto začala praktizovať.

Pri pohľade na skúsenosti praktizujúcich s odhaľovaním prenasledovania počas viac ako 20 rokov povedala, že duch pokojného protestu z 25. apríla je pre dnešnú spoločnosť mimoriadne dôležitý. V súčasnosti sú ľudia veľmi nahnevaní a niektorí z nich hľadajú pomstu po tom, čo sa s nimi nespravodlivo zaobchádzalo. Praktizujúci Falun Gongu sú už 25 rokov brutálne prenasledovaní, ale vytrvalo žiadajú o spravodlivosť a prebúdzajú v ľuďoch svedomie pokojným a racionálnym spôsobom. Nikdy sa pritom neuchyľujú k násiliu.

Keď si spolu s ďalšími praktizujúcimi robila skupinovú fotografiu na pamiatku 25. apríla, na druhej strane ulice sa zastavila mladá žena a sledovala ich. Prešla okolo železného zábradlia na druhú stranu cesty a ponúkla praktizujúcim pomoc pri fotografovaní. Pani Wang povedala: „Som dojatá, koľko ľudí sa stalo solidárnymi a šťastnými, keď vidia praktizujúcich Falun Gongu.“